• eva

15 gode grunde til at hyre en fødselsfotograf (Eva Walther Horsens)


Jeg springer lige tilbage til december 2013, til da jeg selv ventede mit første barn. Jeg var meget bekymret for at skulle føde helt naturligt. Jeg gik flere gange i panik, efter jeg var gået på barsel og inden jeg skulle føde. Jeg prøvede at forberede mig selv på den bedste måde ved at deltage i kurset "Smertefri fødsel" med Gitte Thetmark (forresten den bedste investering under min graviditet).

Men jeg ville under ingen omstændigheder have set det som en mulighed at få mit barns fødsel dokumenteret af en fotograf. Dengang syntes jeg, at selv jordemoren og lægen var alt for mange mennesker at have så tæt på.

TAK til Danmark

Takket være systemet her i Danmark havde jeg ganske enkelt ikke mulighed for at købe mig til et ønsket kejsersnit (som man kan i Tyskland, hvor jeg kommer fra, og hvad jeg ellers med det samme ville have gjort!).

I dag er jeg mor til to børn og det blev de to fødsler blev til de vildeste oplevelser i mit liv. Jeg tænker tit tilbage på dem. Jeg er meget taknemmelig for, at jeg blev "presset" til at føde helt naturligt og dermed fik mulighed for at opleve hele forløbet af at føde mine børn. Men desværre oplever jeg allerede nu, at minderne forsvinder. Og jeg har ikke engang en håndfuld billeder af de første timer med vores unger.

Jeg fortryder i dag, at jeg ikke fik taget flere billeder.

Min mand tog lige præcis ét (dårligt) billede med det gode kamera efter den første fødsel. Resten er mobil billeder. Hvor ville det have været fantastisk at have en reportage af det hele at vende tilbage til i dag - i høj billedkvalitet.

For mig er det desværre for sent.

Men det er det ikke for andre.

Andre kan stadig opleve glæden over billeder i stil med det første i denne artikel

Ideen om "fødselsfotografi" har sat sig i mig, og jeg vil nu dykke mere ned i det. Hvor jeg glæder mig til at følge to mennesker i det forløb, hvor de sammen bringer deres barn til verden for første gang her i maj måned 2019.

Det er ikke så udbredt i Danmark, men efter at have foretaget en lille indledende undersøgelse ved jeg, at 8 ud af 38 er vilde med ideen og 7 har aldrig tænkt over det før, men kunne godt forestille sig, at de ville synes godt om det ved nærmere undersøgelse.

Der skal være et match

For at man kan arbejde sammen på denne måde, skal kemien være i orden. Det finder man selvfølgelig ud af på forhånd. Og der skal laves en aftale, som både definerer, hvor tæt på fotografen egentlig kommer, men også giver plads til de behov, der måtte opstå undervejs. Alle ved, at en fødsel ikke kan aftales eller planlægges.

"Jeg skal ikke være PÅ, også når jeg føder!"

Nogle tænker: ”Vi er jo ’på’ hele tiden på Instagram, Facebook og alle mulige andre sociale medier – skal jeg nu OGSÅ være ’på’ under fødslen?” Mit svar er, at nej, det forholder sig faktisk lige omvendt. Her skal det understreges, at billederne fra fødslen først og fremmest bliver taget for parrets egen skyld. En fødsel er en meget privat begivenhed for to mennesker, der er på vej til at møde deres barn for allerførste gang.

Man kan være til stede i nuet og tænker ikke på andet

Det er få, men store stunder i vores liv, hvor vi er så optagede af alt det, der foregår, at vi helt glemmer at tage kameraet frem (jeg havde mit fotoudstyr med til mine fødsler, men vi glemte det jo også næsten helt). Man er til stede i nuet, nyder bare øjeblikket, og jeg følte ved mine egne fødsler, at det virkede forstyrrende, at rode med kameraet. Havde vi haft en fødselsfotograf med, havde vi fået dokumenteret disse store stunder i vores liv uden at tænke på det.

Her er 15 gode grunde til at booke en fødselsfotograf, som du burde overveje


 1. Fødslen er noget stort, og det sker kun én gang i barnets liv Som jeg skrev tidligere, har man kun ét eller måske et par forsøg. Jeg fortryder i dag, at vi ikke har flere billeder. Du har stadig chancen, hvis du er gravid og læser det her. Men der er så mange flere gode grunde. Bliv ved med at læse.

 2. Du er den sejeste, og det er smukt At føde er det vildeste – det er sejt og fortjener at blive dokumenteret. En fødsel dokumenteret på en diskret og dokumenterende måde er noget af det smukkeste.

 3. Det er en dokumentation af nogle af jeres livs største oplevelser Det vil være en helt særlig glæde at kunne se på billederne bagefter og få fortalt sin egen historie igennem disse billeder igen og igen.

 4. Dokumenter dyb forbindelse mellem de vordende forældre Når I kan koncentrere jer om jer selv og den lille ny, som er på vej, fremmer det jeres evne til at fokusere sammen og samle krafter. Det styrker forbindelsen imellem jer.

 5. Du kommer ikke til at glemme det så hurtigt Med fødsler er det desværre sådan, at mange ikke husker så meget efterfølgende – i hvert fald ikke efter et stykke tid. Nogle vil måske sige, at det er en god ting, men der også nogle, der gerne vil tænke tilbage.

 6. I kan undgå at at fortryde det senere Man kan altid slette billeder, men man kan ikke genskabe nogle der ikke blev taget. Selvom I måske tænker lige nu, at I ikke vil have en fotograf med i dette øjeblik, så kan I komme til at fortryde det senere. Det gjorde jeg selv, og jeg kender mange, som har det ligesom jeg. Så overvej det lige en ekstra gang.

 7. Se din partners første reaktioner (denne er stor for mig selv) Især du som den vordende mor kommer til at være så optaget i processen, at du risikerer at gå glip af din partners første reaktioner (såvel som dine egne), og det er altså de første reaktioner, som bl.a. gør det hele til en så utrolig fantastisk oplevelse.

 8. Fotografen har styr på den bedste vinkel Som fotograf og kvinde som selv ved om blufærdighed ved jeg, hvad du rent æstetisk ønsker. Jeg ved, hvordan jeg indfanger øjeblikkene bedst, så I bare kan nyde at se på dem bagefter.

 9. Fotografen prøver at gøre sig "usynlig" Mit mål er, at I ikke lægger ret meget mærke til, at jeg er der. Jeg fotograferer så hvidt som muligt ikke med blitz, da det kan virke forstyrrende (især når baby er kommet til verden). Jeg arbejder meget diskret og fokuserer på jer og jeres vej til at holde baby i favnen. Det er nemt for mig, da jeg ved hvordan jeg selv ville have det, skulle vi prøve igen.

 10. Værdi af professionelle, skarpe billeder ved svagt lys En fødselsfotograf har det udstyr, der skal til, for at der kan blive taget billeder i dårlige lysforhold og uden blitz. Det giver en særlig stemning på billederne.

 11. Det er en ting du ikke skal tænke på Der kan ske alt muligt, og det kan pludselig gå stærkt, men så har jeg styr på detaljerne omkring jeres fødselsdokumentation når I ellers ville kunne glemme at tænke på at tage kameraet frem eller pakke det i forvejen.

 12. Lad alle gøre det, de er der for Se støtten omkring dig som fødende, som du måske ellers ikke ville huske. Så kan alle passe deres "arbejde", fordi jordemoderen eller din partner ikke skal tage sig af at tage billeder. Det kan være meget forstyrrende at skulle fotografere, da ingen rigtig synes, det er deres opgave.

 13. Se far og mor med på alle billederne En af de vigtigste grunde: I mine øjne er det synd med alle de billeder af mor og den lille ny – uden far. Det er den slags billeder, jeg også har af mig selv. Men hvor ville jeg synes, det havde været skønt at have nogle af os alle tre - og at se min mand støtte omkring mig.

 14. Hold fast i en nyfødt, Baby ændrer sig så hurtigt Allerede de første dage efter fødslen ændrer baby sig lynhurtigt. Du kan ikke fastholde dem nok i løbet af den første, særlige tid.

 15. Giv dit barn mulighed for at se dem Forestil dig, at du kunne vise dit barn en visuel fortælling om dets fødsel. Ville det ikke være fantastisk?


Stilen spiller en stor rolle

Jeg står generelt for en dokumenterende stil, og til en fødsel er det vigtigt, at parret næsten ikke lægger mærke til, at jeg er der.


Da jeg selv så de første birth photography-serier af nogle fotografer fra USA, var min første tanke: "Gud, i dag ville jeg da helt bestemt gøre det!"


Der er kun gået 5 år, og jeg har fuldstændig ændret holdning.


Se flere billeder og en fantastisk film om fødselsfotografi her.

Hvad er DINE tanker, mens du læser dette?

Jeg ville sætte stor pris på noget feedback, uanset om du elsker ideen, er lidt usikker på den eller slet ikke kan forestille dig være med til det.


Skriv til mig på e-mail eva@evawalther.com eller via min Facebook side.


Derudover kan du følge mig via mit nyhedsbrev. Hvis du tilmelder dig det, kan du spare 350 DKK på din første eller næste fotosession med mig.


Kærlig hilsen Eva


Læs også:

Intense oplevelser skaber særlige forbindelser Den bedste beslutning! (Anbefaling) Når fotografen misser fødslen Visuel fortælling af en hjemmefødsel Fødslen af lille James (kejsersnit)

 • Facebook - Black Circle
 • Instagram - Black Circle
 • LinkedIn - Black Circle

   eva@evawalther.dk

+45 2810 5193

CVR nr. 40469427