• eva

Du vil fotografere HVAD? - fødslen af lille James - Fødselsfotograf Gedved / MidtjyllandDu vil fotografere HVAD?

Det er det jeg først hører, når jeg fortæller, hvad det er jeg er ved at bygge op i min fotografforretning, og hvad jeg bl.a. gerne vil tjene mine penge med fremover.


Da jeg f.eks. skrev det i en sms til min søde svigerinde (som skal føde i august måned) skrev hun tilbage "Altså fødselsdagsfotograf, ikke?" - "Nej, fødselsfotograf" - "Altså mener du PÅ EN FØDESTUE mens der foregår en fødsel???" var hendes reaktion. Jap! Nøjeagtigt. Efter en lille snak og forklaring var reaktionen "Det lyder egentlig meget smukt".Det virker grænseoverskridende

Og ja, det er det ved første tanke. Også for mig. Både som privatperson men også som fotograf. Det er ikke så udbredt i Danmark endnu, men det vil jeg gøre noget ved.


For hvis man går videre end sin første tanke? Så finder mange faktisk muligvis frem til noget helt andet. Fordi det giver så god mening.


Der er mange grunde, som jeg allerede nævnte i min første blogartikel om fødselsfotografi "15 gode grunde for at hyre en fødselsfotograf".


Bare kan jeg med glæde fortælle dig, at jeg nu har gjort det. Og jeg ved, det var bare en smag af det, der stadig ligger foran mig. Og det er det jeg skal.


Jeg gik derfra med et hjerte der var så tæt på at briste af glæde. Mit danske ordforråd rækker desværre efter knap 9 år her i Danmark stadig ikke langt nok for at beskrive det. <3


Avisartiklen og en god ægtemand

Andrea kontaktede mig via mail, mens jeg var på ferie i Thailand. Hendes mand vidste, at hendes store ønske var, at tage en fotograf med til deres 3. kejsersnit og at det var meget vigtigt for hende. Manden støttede hendes ide, selvom han måske inde i sig selv syntes, hun var lidt crazy.Han havde på trods af det givet hende avisartiklen om mig, som udkom i starten af marts måned i Horsens Folkeblad. Du kan læse artiklen her.

Andrea henvendte sig til mig i april fordi hun havde planlagt kejsersnit termin midt i maj og ville have dokumenteret fødslen af sit tredje barn.


Hun ville fastholde øjeblikket, selvom det var et kejsersnit og udover det ville hun tage ansvaret fra sind mand, som heller ikke var vild med at kigge hen over på den anden side, hvor baby skulle komme op - og så ovenikøbet fokusere på at tage billeder af det. De ville gerne være i nuet sammen.


Kemien var med fra starten

Efter jeg var tilbage fra ferien mødtes vi straks for at lære hinanden at kende og så hoppede hun på som nr. 1 af mine åbne Model Calls.


For mig var det fantastisk, da hun fortalte mig at hun syntes, det skulle være mig, der skulle dokumentere deres store dag. Jeg satte stor pris på at hun stolede på mig, selvom jeg ingen erfaring havde angående fotografering af fødsler på dette tidspunkt.


Og så startede on-call perioden

Fotografen er on-call i 4 til 5 uger i alt ved en almindelig fødsel, men i dette tilfælde var det kun 2 uger inden. Dvs. hun kunne ringe når som helst og jeg ville drøne af sted for ikke at komme for sent.


Ved en almindelig fødsel er det 3 uger inden og 2 uger efter termin man står klar. Derfor har de to scenarier også forskellige priser.


For mig som fotograf betød det, at jeg ikke drak alkohol i den tid, havde telefonen tændt hele natten, havde en taske liggende samt klart udstyr og ikke kunne rejse længere væk end at besøge nogle venner i nærheden.


Efter en nat med 3 vækkeure kom den store dag

Vi mødtes udenfor sygehuset kl. 7 om morgenen og fulgtes ind. Da vi kom ind på det der var deres stue de næste par dage, var det så vildt at vide, at der kommer til at ligge et helt nyt liv i vuggen om kun "et par minutter"...


Jeg havde fortalt Andrea, at jeg ville lave en dokumentation af dagen, ikke kun selve fødslen.


Efter flere snakke med jordemoderen troede vi, at jeg sikkert måtte med ind i operationsstuen, og der lå tøj til mig klar, men det viste sig dog desværre, at det ikke var tilladt.


Da Andrea fik det at vide, var skuffelsen ikke til at overse. Og ja, jeg var også skuffet, men sygehuset har denne her policy og det må man selvfølgelig respektere.

Alligevel fik hun en hel "Birth Story"

Heldigvis havde jeg allerede begyndt at fotografere inden Andrea og hendes mand ankom ved indgangen for vordende forældre og jeg kunne dermed levere en emotionel visuel fortælling om dagen igennem billederne fra start til slut, allerede en uge efter.


Jeg dokumenterede alle de små og store ting der skete inden og selvfølgelig også efterfølgende.


Far havde udover det taget et par billeder i operationsstuen, som jeg fik til redigering og som jeg heldigvis kunne inkludere i fødselsgalleriet for at runde det helt af for dem.


100% punktligt forsvandt de bag den store dør

Kl. 8 gik de ind som to og kl. 9:20 kom de ud igen som tre. Jeg ventede spændt to kameraer på mig - klar til første shot.
De store smil som hele teamet samt de to havde på læben på det her billede, hvor de kom ud med personalet fra sygehuset samt manden er guld værd at se på.


Man bliver så glad ved at kigge på dem (jeg må desværre ikke dele dem, GDPR gør det ikke nemmere i dagens Danmark).


Men morens smil siger også mere end 1.000 ord.Det er en balancegang

At følge en ny familie i denne særlige tid er en balancegang, for jeg ville rigtig gerne give dem en fornemmelse af at jeg ikke engang var der.


Men stadig ville det også være mærkeligt ikke at sige noget overhovedet. Andrea ville gerne snakke lidt og så jeg trak mig af og til, mens jeg dokumenterede alt det der foregik på stuen efterfølgende.


Den første amning, ordne navlen, vejning af baby, tjek af moderkagen og de mange små nye hilsner mellem de tre. <3


Det tager alligevel mange timer, selvom det er planlagt

Andrea havde ønsket sig at jeg var der lidt efter. Det aftalte vi meget præcist på forhånd.


Men jeg har som regel en god fornemmelse når jeg har de billeder, der var ønsket og jeg føler som skal til for at runde en visuel fortælling af.


Jeg var der fra kl. 7 og frem til 13:15. Så selvom det var et planlagt kejsersnit, var det over 7 timer jeg var af sted.


Det eneste der ikke må ske, er at nogen føler der er tidspres. Det tager den tid, det tager. Sådan er det med fødsler. Det er ikke til at planlægge. Om det nu er den ene eller den anden slags.


Tak til mor og far

En særlig kærlig hilsen og TAK sendes herfra til mor og far til lillegutten for at I har givet mig mulighed for at komme i gang, prøve det af og for at byde mig velkommen i noget næsten helligt.


Jeg har selv været der to gange og det er ikke alle der kan eller vil åbne op for en tredje person i denne skønne tid. Selvom mange ville synes om at have sådan nogle billeder efterfølgende.


Også tak til far for at han har givet lov, selvom han selv måske ikke synes det var så god en idé i starten, at tage en fødselsfotograf med.


Jeg ved de to er glade for dem i dag, men jeg er sikker på at de bliver mere glad for billederne, jo mere tid der går og jo større lillemanden bliver.


Er du selv interesseret? Eller kender en?

Man kan nemlig stadig nå det. Jeg har stadig en plads tilbage på mine oprindelig 2 åbne Model Calls. Så klik her for at se hvad det indeholder og kræver og om du eller din veninde eller bekendt kan snuppe den sidste plads.


Jeg har samlet de allerbedste billeder af denne dag her, vi endte med 160 billeder, så det er kun et lille udtræk af en stor og meget emotionel dag, som vil være noget helt særligt for mig fremover.


Det er vel alle første gange. <3

Men jeg ved også, det var ikke sidste gang.


  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle

   eva@evawalther.dk

+45 2810 5193

CVR nr. 40469427